Een jaar na de behandeling

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik terug kwam uit Mexico. Met dit bericht wil ik graag nog de laatste update geven.

Het was een erg intensieve behandeling, deze weken waren zeker geen rozengeur en maneschijn. De chemo’s maakten mij  beroerd en vermoeid. Ik heb veel tijd in het ziekbed doorgebracht. Mijn verjaardag daar was een hoogtepunt,  ik kreeg mijn stamcellen terug op dezelfde dag, de meest bijzondere verjaardag van mijn leven. Samen met Miriam aan mijn zijde heb ik deze momenten mogen beleven. Miriam is mij erg tot steun geweest.  

De eerste maanden thuis heb ik het rustig aan gedaan. Ik heb alle sociale contacten wat op afstand gehouden. Mijn immuunsysteem moest immers eerst weer aansterken. In augustus zijn we nog wel een paar weken op vakantie geweest. Na een lange tijd thuis-isolatie was het fijn om even in een andere omgeving te zijn. 

Na terugkomst heb ik mijn leven zo normaal mogelijk weer opgepakt, mijn bloedwaarden waren namelijk weer goed hersteld. Dit was het moment dat ik enkele verbetering had verwacht. Ik zag geen verbetering, dit maakte mij onzeker. Ik vond het lastig dit voor mezelf te accepteren. Ik kan namelijk niet een enorm resultaat laten zien aan iedereen die de behandeling mogelijk heeft gemaakt.  Daarom heeft het ook best een tijdje geduurd voordat ik met dit laatste bericht kom. 

Vanaf januari 2023 heb ik een aantal maanden gerevalideerd in Beetserzwaag. Met behulp van intensieve oefeningen had ik gehoopt dat het resultaat van de behandeling zichtbaar zou worden. Echter bleek ik dingen te willen die niet haalbaar waren. Naast oefeningen bestond deze revalidatie ook uit praten. Door deze gesprekken heb ik een bepaalde rust kunnen vinden in de situatie.  

Al met al kan ik zeggen dat ik op fysiek vlak geen verbetering heb waargenomen, waar ik dus wel op had gehoopt. Echter qua energie ben ik er wel op vooruit gegaan. Zeker Johannes en de kinderen nemen waar dat ik energieker ben. 

Ik heb de behandeling mogen ondergaan daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Mocht over enkele jaren toch blijken dat de progressie van MS niet gestopt is door de behandeling, dan mag ik in ieder geval zeggen dat ik met behulp van vele sponsoren alles gedaan heb wat binnen mijn mogelijkheden viel.

Zonder jullie hulp was dit niet mogelijk geweest. 

Liefs Pietie

Fordít »