De laatste dagen in Mexico #Dag 24-27

Dag 24; 19 april: Rituximab

Vandaag moesten we om 8 uur weer naar de 1e verdieping, hopelijk voor de laatste injectie en voor de laatste keer bloedprikken. Half 11 zouden wij uitslag krijgen, als de bloedwaarden hoog genoeg zouden zijn, dan konden we naar boven voor het infuus met Rituximab. Dit vernietigd alle laatste foute immuuncellen. Gelukkig kregen wij 10:50 uur, samen met twee anderen van ons groepje, te horen dat de waardes hoog genoeg waren. De dag kwam er opeens heel anders uit te zien. In hoog tempo hebben wij wat spullen in de rugzak gepropt en zijn wij naar de 5e verdieping gegaan naar de behandel voor het infuus. Hier zat al iemand van ons groepje aan het infuus, omdat zij de dag ervoor al de nodige hoeveelheid witte bloedcellen had. Dit infuus duurde 4 uren… Dr. Ruiz kwam langs om iedereen bemoedigende woorden toe te spreken en kwam afscheid nemen. Bij terugkomst kwam er nog iemand van de medische coördinatie langs met een cadeau pakket, super attent weer. Hierin zaten verschillende verzorgingsproducten zoals, lipbalsem, gezichtsmasker, bodylotion en een blokje zeep. In de avond hebben we nog tekeningen gemaakt, we zijn van plan iedereen een zelf gemaakte tekening te geven, met hierop een bedankje. Met vernieuwde energie zijn voor het eerst later naar bed gegaan en hebben nog tv gekeken, we lagen pas 10 uur op bed 😛

Dag 25; 20 april: Uitslapen

Voor het eerst in ruim 3 weken hoefden wij niet om 8 uur paraat te staan. Hier wilden wij volop van gebruik maken. Het probleem was alleen dat wij vergeten waren dat we de was om 8 uur aan de deur moesten zetten. Gelukkig hebben ze het nog opgehaald, nadat wij het net na 9 uur buiten hebben gezet. Het voelde heel fijn dat we rustig aan konden doen en geen afspraken hadden. De afgelopen drie weken waren zowel fysiek als mentaal zeer intensief. We konden deze dag goed gebruiken om uit te rusten, het voelt nu heel anders omdat we weten dat de behandeling voorbij is. Één van de bijwerkingen is vermoeidheid, dit kan de komende vier weken, of langer, regelmatig optreden. Er zullen hoogte en diepte punten komen qua energie, dit is helaas niet te voorspellen. Vandaag was helaas zo’n dag. Aan het eind van de middag zijn wij naar het dakterras gegaan, voor een groepsfoto van groep 1. De eerste van ons groepje zou de volgende dag vertrekken. Onze buren en wij bleven na de tijd als enigen achter op het dakterras, we hebben hier nog een paar uurtjes gezellig zitten kletsen. Wij hebben het erg getroffen met onze buren en hebben ook een hele goed klik. Tijdens de isolatie hebben we meerdere keren met elkaar kunnen kletsen, beide in eigen appartement en met de deur open. Hadden we net iets meer aanspraak dan alleen elkaar.

Dag 26; 21 april: Mexiaans ontbijt en souvenirs

Iedere donderdag wordt hier, optioneel, een Mexicaans ontbijt geserveerd. Wij hadden dit nog niet gedaan en vonden eigenlijk dat wij dit toch wel eens moesten proberen. Wij kregen maïstortilla’s met hierin gekruid varkensvlees, erg lekker, maar zeker niet het lekkerste wat we hier gegeten hebben. Vandaag was eindelijk de dag dat onze chauffeur (Lorenzo) souvenirs ging kopen voor ons. We mochten zelf doorgeven wat we wilden hebben en hij zou het voor ons kopen. Wij hadden afgelopen dagen al wat onderzoek gedaan en wisten al precies wat we wilden hebben. Na een aantal foto’s naar Lorenzo gestuurd te hebben kwam hij een paar uren later terug met een tas vol breekbare souvenirs. Hij heeft allemaal mooie dingen uitgezocht in Mexicaanse stijl, het mag dan wel geen vakantie geweest zijn, souvenirs zijn altijd leuk. In de middag stond Monik(a) voor de deur samen met iemand van administratie. Zij kwam cadeautjes brengen namens het administratieve team. In het tasje zat een houten fotolijstje in Mexicaanse kleuren en een soort salsa schaaltjes, ook in Mexicaanse stijl. Dit is het zoveelste cadeau dat we hier krijgen, wat maakt dat je je erg welkom voelt. Eind van de middag ben ik (Miriam) nog weer een uurtje naar buiten gegaan voor een frisse neus en om even iets anders te zien dan de vier muren.

Dag 27; 22 april: Laatste volledige dag

Na twee dagen veel op de bank en op bed te hebben gelegen, ging het vandaag weer wat beter. We konden vandaag samen weer wat meer leuke dingen doen. De ochtend begon vrij laat, omdat we tot half 10 op bed hebben gelegen. Toch wel weer wat anders dan iedere dag kwart over 7 uit bed. We waren zelfs zo laat met ontbijt dat de schoonmaakster al voor de deur stond voordat ons ontbijt geleverd was. Het was even een heel rommelig moment, de schoonmaakster was in en uit aan het lopen, Monik(a) kwam afscheid nemen, ons ontbijt werd gebracht en twee minuten later stond Lorenzo weer voor de deur om te vragen of wij ook nog boodschappen moesten hebben. We waren net wakker en waren even overrompeld door de drukte. Dat zijn we hier niet meer gewend :D. Begin van de middag zijn wij weer naar het dakterras gegaan, we hadden geluk er was niemand, lekker rustig na zo’n ‘drukke’ ochtend haha. We konden een uurtje op de luie stoelen liggen voordat er meer mensen kwamen. Toen waren er snel weer klaar mee, de rust was voorbij en het was wel weer tijd om terug te gaan naar het appartement. Niet veel later kregen wij de vraag of we weer naar het dakterras wilden komen, ze wilden (weer) foto’s maken. Bijna alle Nederlanders waren boven en er zaten nog een paar Amerikanen tussen. We hebben allemaal leuke groepsfoto’s gemaakt, van patiënten met verzorgenden, van de patiënten en foto’s met alleen verzorgenden. Het werd inmiddels wat koud buiten, het ging waaien en regenen. Wij zijn daarom maar snel weer naar binnen gegaan. Toen was het tijd om toch maar eens te eten, na het ontbijt hadden we nog niks weer gehad. In de avond hebben we nog samen tv gekeken. Toen was het tijd voor ons laatste nachtje in Puebla. We kijken er naar uit om weer thuis te zijn, maar wij kijken niet echt uit naar de reis. Wij vertrekken zondagochtend 00:30 uur (Nederlandse tijd, hier in Mexico 17:30 uur) vanuit Puebla, het is ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden naar het vliegveld in Mexico Stad. Zondagochtend 5:35 uur (Nederlandse tijd, hier in Mexico 22.35 uur) vertrekt ons vliegtuig, vlucht AM25 van MEX naar Amsterdam. Naar verwachting landen wij rond 17:00 uur op Schiphol.

Thuiskomst

De eerste weken zullen wij het bezoek beperken. Wil je graag op bezoek komen, neem dan contact op met Johannes. Hij zal laten weten of het wel of niet past. In de eerste weken zal het immuunsysteem nog zeer zwak zijn en iedere ziektekiem kan ervoor zorgen dat mem erg ziek wordt. In het begin zal het dus uitproberen zijn wat wel en niet kan. Ook zal het energie niveau nog erg laat zijn, daarom vragen wij dat als je langskomt je ook na een uur zelf weer naar huis gaat. Mem wil graag iedereen ontvangen, maar dit kan helaas niet. Heb er daarom begrip voor en laat haar niet iedereen afwijzen die vraagt om langs te komen. Een Whatsapp bericht is altijd welkom :D. En videobellen kan ook geregeld worden.

 

Fordít »