Begonnen met chemo #Dag 4, 5 en 6

Dag 4; 29 maart: Consultaties en eerste chemo therapie

De dag begon met een hele reeks aan consultaties. Ze willen een volledig medisch beeld hebben zoals, medicatie die voorgeschreven is en de huidige medicatie die genomen wordt. Ook wilden ze weten of er een aantal medische aandoeningen in de familie voorkomt, dit willen ze niet alleen weten om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, maar ze willen alle gegevens ook gebruiken voor verdere studies. Dit om de behandeling in de toekomst nog meer te kunnen verbeteren.

Bij de neuroloog konden we meekijken met de beelden van de MRI die twee weken geleden in Nederland gemaakt is, deze scan gebruiken ze om een indicatie te krijgen van de symptomen van de MS. Ook werd deze MRI gebruikt om te controleren of patiënten gezond zijn en er geen kanker in het lichaam zit, als dit wel het geval is mag je de behandeling niet ondergaan. Gelukkig was alles goed en gaf de neuroloog groen licht.

Bij de hematoloog werd de uitslag van het bloedonderzoek bekend gemaakt, deze uitslag gaf de uiteindelijke doorslag dat de behandeling door kon gaan.

Toen we terug kwamen was het hele appartement alweer heerlijk schoon. Iedere dag komt er een schoonmaakster langs om alles schoon te maken, de afwas te doen en de bedden te verschonen. Drie keer in de week kan de was buiten de deur worden gezet en dit hebben je binnen een paar uur, opgevouwen, weer terug. Een heerlijke luxe waar we zeker nog aan moeten wennen.

Diezelfde middag stond de eerste chemo behandeling al op de planning, samen met nog vier andere patiënten. In ongeveer 5 uur tijd worden er twee flacons van ongeveer 500 ml via een infuus ingebracht. De temperatuur in de ruimte staat heel koud afgesteld, daarom moet iedereen een kleedje meenemen om warm te kunnen blijven. De bijwerkingen na de eerste chemo vielen mee, naast een beetje misselijkheid waren er verder geen klachten.

Dag 5; 30 maart: Tweede chemo therapie

’S ochtends vroeg om 8 uur werden we weer verwacht in de ‘chemo ruimte’ voor nog zo’n zelfde behandeling als de dag ervoor. Deze keer waren we beter voorbereid met een warmer deken tegen de kou. Tijdens de behandelingen kwamen er steeds meer bijwerkingen bij, vooral misselijkheid en duizelig in het hoofd. Ze hebben na de chemo nog wat toegediend tegen de misselijkheid, maar verder konden ze niet zoveel doen. Na 5 uren gingen we, met de ‘elektrolyten’ (drinken met onder andere calcium, kalium en magnesium) op zak, weer terug naar het appartement. Dit drinken zou, naast water en rust, moeten helpen bij het herstel na de chemo.

Dag 6; 31 maart: Stamcel stimulatie

Na een onrustige nacht moesten we om 8 uur in de ochtend weer klaar staan voor een aantal kleine medische testen, zoals bloeddruk en temperatuur, en voor de injectie om het beenmerg te stimuleren. De waardes waren gelukkig allemaal goed, maar helaas konden ze niks geven voor de zware bijwerkingen. Met het advies om steeds kleine beetjes te blijven drinken zijn we, na de injectie, weer terug gegaan naar het appartement. Verder stond deze dag in het teken van rust, veel slapen en steeds kleine beetjes drinken.

Er zullen nog 6 dagen komen met iedere ochtend en avond een injectie om het beenmerg te stimuleren voor meer stamcellen. Tussen de injecties door is er veel tijd om weer aan te sterken. Ondanks de bijwerkingen gaat het inmiddels weer de goede kant op. Ze geven hier ook aan dat het morgen beter zal gaan en dat is de hoop!

Van het mooie weer hebben we tot nu toe nog niet veel meegekregen. Hopelijk kunnen we binnenkort even genieten van het mooie weer op het dakterras.

Fordít »